tiistai 11. joulukuuta 2012

Vastavoima Helsingille


Kärpät on enemmän kuin huipputason jääkiekkojoukkue. Muutkin kuin kiihkeimmät jääkiekkofanit aina Kokkokolasta Utsjoelle tuntevat joukkueen omakseen. Tiistaina jäähallissa tuntui mahtava itsetunnon kohahdus, kun Kärpät siirtyi johtoon Jokereita vastaan.  Ja lopuksi iskettiin vielä neljäs maali tyhjiin.  Helsinkiläiset oli lyöty. Pohjois-Suomi voitti.
Vastavoima Helsingille tarvitaan muussakin kuin jääkiekossa. Kaikkea ei saa ahtaa Helsinkiin, eivätkä helsinkiläiset ole sen viisaampia kuin muutkaan. Ongelmat kasaantuvat ja keskittämisestä tulee lopulta pahoinvointia kaikille. Pahinta jälkeä syntyy, kun pääkaupunkiseudun keskittäjät alkavat pakottaa ja holhota muuta Suomea.
Pohjoisen pääkaupunki Oulu on luontainen vastavoima ja vaihtoehto Helsingille. Oulua on kehitettävä sen mukaisesti. Palvelut pitää olla kunnossa viimeisen päälle. Suorien yhteyksien on pelattava maailmalle niin ilmojen halki kuin meritsekin.
Oululaisen osaamisen pitää pysyä maailman huipulla ja yhteyksien maailman parhaisiin yliopistoihin ja osaamiskeskuksiin on toimittava ilman Helsingin välikäsiä.
Yrityksille – niin nykyisille kuin tulevillekin – on luotava kasvua ja kilpailukykyä tukevat toimintaedellytykset, jotta ihmisille on töitä. Vetovoimaa on vahvistettava kukoistavalla kulttuurielämällä ja monipuolisilla liikuntapaikoilla.
Olisi hienoa, jos Oulusta voisi olla ylpeä Kokkolasta Utsjoelle kuten Kärpistäkin.
Samalla on huolehdittava, että Helsingin tauti ei iske Ouluun. Kaikkea ei tarvitse ahtaa Oulun ruutukaavaan. Uuden Oulun pitää olla muille pohjoisen kunnille ennen kaikkea hyvä yhteistyökumppani.  Paavo Littowin ”tytärkaupunkimalli” sopii hyvin Uuden Oulun ja naapurikuntien kehittämiseen.
Eikä Uusi Oulu saa pistää kapuloita rattaisiin, kun Kempele, Tyrnävä, Muhos tai Ii keksii jonkin hyvän idean.
Suoria maakuntavaaleja odotellessa kunnallisvaalit toimivat myös maakuntavaaleina. Pohjois-Pohjanmaan liiton ja muiden kuntapohjaisten maakunnallisten organisaatioiden paikat jaetaan kunnallisvaalien tuloksen perusteella.
Uudessa Oulussa asuu puolet Pohjois-Pohjanmaan väestä. Oulu sanelee pitkälle maakunnallisten organisaatioiden suunnan. On tavattoman tärkeää, että Keskusta voittaa komeasti Uudessa Oulussa, ja yhteistyö maakunnan muiden kuntien kanssa sujuu rakentavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti