tiistai 11. joulukuuta 2012

Ajankohtainen uusiutuva energia


Vanhoja papereita selatessa sattui eilen käteen Kalajoen keskustaväen pikkujoulussa 1999 pidetty puhe.
”Yksi mieluisimpia yllätyksiä tämän syksyn aikana on ollut Euroopan parlamentin suhtautuminen uusiutuvaan energiaan. Se on niitä harvoja asioita, joita kannatetaan laidasta laitaan
Perustelut ovat järkeenkäypiä. Uusiutuvan energian lisäkäyttö on välttämätöntä, jotta Kioton ympäristötavoitteet saavutetaan. Uusiutuvan energian lisäkäyttö parantaa energiaomavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta öljystä. Se tuo uusia työpaikkoja maakuntiin ja maaseudulle. Uusiutuvan energian ympärille on kasvamassa uusi teollisuuden ala, jolla on maailmanlaajuiset markkinat.”
Tämän olin kirjoittanut 12 vuotta sitten. Tänä päivänä asia on vielä ajankohtaisempi. Maailmalla ollaan luopumassa ydinvoimasta ja meillä Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala on suurissa vaikeuksissa.
Uusiutuvaan energiaan liittyvä tekniikka on kehittynyt viime vuosina nopeasti. Vireillä on lukuisia uusia hankkeita, pilotteja ja kokeiluja. Tämä ei riitä. Tarvitaan vielä paljon tutkimusta, tuotekehittelyä, uusia yrityksiä ja pioneerihenkeä.
Asian merkitys kasvaa kun näkökulma laajennetaan biotalouteen ja energian säästöön. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on uudessa kirjassaan Vaihtoehto aukaissut biotalouden huimia mahdollisuuksia Suomessa.
Sipilän laskelmien mukaan biotalouteen on luotavissa 7-8 vuodessa 200 000 uutta työpaikkaa. Kirja kannattaa jokaisen lukea  ja vielä tarkkaan.
Energian säästämisessä merkittävä rooli on rakentamisella, rakennusten oikealla hoidolla, automatiikalla ja uudella tekniikalla kiinteistöjen käytössä. Tässä tarvitaan Oulun yliopiston rakennustekniikan osastoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti