tiistai 11. joulukuuta 2012

Rakennustekniikan osasto Oulun yliopistoon


Juuri nyt olisi sopiva aika palauttaa rakennustekniikan osasto Oulun yliopistoon.  Osaston lakkauttaminen oli aikanaan virhe, joka nyt voidaan korjata. Konetekniikan osastolla lahjoitusvaroin käynnistetty rakentamisteknologian DI- koulutus on hyvä alku, mutta se ei yksin riitä.
Nokian vetäytyminen Oulusta on jättänyt ison aukon. Rakennustekniikan osaston perustaminen laajentaisi yritystoiminnan toimintaedellytyksiä oikealla hetkellä.
Pohjoisessa rakentamisessa tarvitaan erityisosaamista, jossa Oulun yliopiston pitää olla maailman paras. Arktisessa rakentamisessa on kasvun paikka muun muassa Luoteis-Venäjän luonnonvarojen hyödyntämisen ja pohjoisen kaivosbuumin takia.
Tulevaisuudessa rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ja kustannustehokas rakentaminen on tärkeää. Vielä merkittävämpää on automaation ja uuden tekniikan käyttöönotto rakennusten lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmissä ja ylipäätään energian säästäminen.
Tässä kaikessa tarvitaan yliopistotason tutkimusta, tuotekehitystä, testausta ja pilottihankkeita.  Tuotteistaminen ja yhteistoiminta yritysten kanssa ovat avainasemassa, jotta uudet tekniikat ja innovaatiot jalostuisivat menestyväksi yritystoiminnaksi.  Näin Ouluun vahvistuisi elinvoimainen ja monipuolinen rakennusklusteri.  
Kun rakennusosasto aikanaan lakkautettiin, sen alan osaajia siirtyi voimakkaassa kasvussa olevalle IT-alalle.  Nyt suhdanteet ovat muuttuneet ja IT - alan osaajilla on varmasti annettavaa rakentamisen kehittämisessä.
Uusi osasto voisi laajentaa toimialaansa puurakentamiseen ja puun jatkojalostukseen. Puu on uusiutuvana luonnon materiaalina lisäämässä suosiotaan rakentamisessa ja sisustamisessa.
Perinteisen puunjalostuksen hiipuessa puun jatkojalostaminen on erittäin kuuma aihe. Puusta saadaan uusiutuvaa energiaa ja nestemäisiä biopolttoaineita. Puun jatkojalostuksella voidaan korvata muoveja, tehdä kankaiden raaka-aineita, hartseja, liimoja ja jopa syöpälääkettä…
Pohjoisen tiheäsyinen puu on oivallinen raaka-aine muun muassa huonekaluteollisuudelle. Jarruna on teollisen muotoilun ja maailman trendien heikko tuntemus. Siinäkin yliopisto voi olla suunnannäyttäjänä.
Rakennustekniikan osaston perustaminen loisi hyvän toimintaympäristön rakentamiselle, insinööri- ja suunnittelutoimistoille, uusiutuvan energiaa hyödyntäville yrityksille ja puun jatkojalostusta tekeville pioneereille ja laitevalmistajille. Tämä klusteri toisi runsaasti uusia työpaikkoja, sillä kaikilla näillä on edessään maailman laajuiset kasvavat markkinat.
Oman osaamispanoksensa rakennustekniikan osastolle voisi antaa myös Oulun Rakennusvalvonta, jonka työ rakentamisen laadunohjauksessa ja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisessa on arvostettu valtakunnallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti